Saturday, October 19, 2013

Mee goreng air teh satu

Tengahari tadi cuma makan dua tiga suap je. Bila dah petang ibu tanya la anaqi nak makan ke tidak.

Ibu: abang nak makan tak?
Anaqi: Nak, makan apa ibu?
Ibu: nasi la
Anaqi: tak nak la bu, aci nak mee goreng ngan air teh
Ibu: ok nanti ibu buatkan
Anaqi: ibu gi masak, aci jaga adik eh bu
Ibu: ok

Taraa mee goreng ngan air teh. Magic kan, macam 2 entry 1 hari ni, kira magic gak apa. Hehe.

Daaaa tu je, adik da nangis, ibu nak pujuk adik plak.

Abang yang tengah menikmati air tehnya. Haha sebenarnya air teh je yang dia nak tu, mee sekadar nak jaga hati ibu. Dia pandai, kalau nak air teh bukan boleh dapat. Ni gara-gara minum rumah opah atok la ni.


Sekian 

Bubur lagi

Hehe mesti bosan je dengar pasal bubur kan.
Kami baru pulang dari kampung lepas seminggu disana meraikan aidiladha.
Punya la banyak packing sampai lupa nak bawak daging korban yang jiran bagi.
Seronok kenduri daging, makan sup daging lagi nyum sebab mak yang masak. 
Asam pedas menu wajib request tiap kali balik kampung haha.
Dan mandi laut satu kemestian buat anaqi, dah nama laut pun dekat kan, ok la tu boleh practice swimming kat sana (haha nan hado baru 2 kali gi belajar berenang). Adik ikut skali terpejam pejam mata kena angin laut sambil tengok abang main air. Nope adik tak main air lagi kang nanti tunggu besar sikit dah tau jalan kang baru boleh join abang. Senang sikit ayah jaga, ibu relax. Dasar p-mal-s kan. 

Oh ya adik dah tumbuh gigi, bahagian bawah sebatang comel je. Demam hari tu nak tumbuh gigi kot. Alhamdullilah. La ni abang plak panas badan macam nak demam. Harap ok la dia.
Ibu baru abis buat bubur adik. Kali ni rajin nak snap gambar. Jom tengok and have fun buat bubur adik. 

Labu yang dah dipotong, ibu basuh bersih bersih tak payah buang kulit dump je dalam steamer. Macam ibu cakap sebelum ni ibu letak kurma tambah manis kat bubur labu yang dah sediakala manis dan lemak tu. Nenek kata sedap bubur adik, pandai adik pilih makanan.

Kali ni ibu letak beras nak bagi lebih karbo dalam bubur adik. Sebab ibu malas, ibu masuk sekali harung dalam steamer tu. Beras ibu basuh bersih-bersih, lepas tu keringkan (oven speed up drying process, helped lazy mother like me). Pastu tambah air panas dalam beras yang dah halus. Done, masak sekali dengan labu. By the way, kurma tu saya steam jap je. Just nak bagi lembut. Senang nak blend.

Ok bila semuanya dah masak, tunggu sejuk sekejap pastu scoop out labu dan yang lainnya masuk dalam blender. Kalau pekat sangat, tambah air masak masa blend. Dan juga terpulang pada anda nak  pekat mana.




See, senang kan. Tak payah susah susah kupas kulit labu. Jimat masa untuk lazy mother ni.

Ok da siap. Blender bagi hancur dan mix.

Masukkan dalam bekas yang bertutup, untuk elak bau dan rasa tercemar dalam fridge. Tunggu betul betul sejuk baru masuk freezer. So sekian cukup stok adik untuk 4 hari ni. Alhamdullilah. Nanti ibu cuba resepi lain pulak ya. Nenek bagi pisang lemak manis tu. Nanti ibu cuba buah lain pulak. Bye bye

Thursday, October 10, 2013

Rookie blue

Hehe suka cerita ni. Sejak bila kan.
Masa dalam pantang suka tengok DIVA. Almost semua cerita dia saya follow.
Dari fairly legal ke Law and Order SVU ke good wife sampai la ke rookie blue ni semua pun saya follow.

Saya suka variety dalam setiap episod. Macam dalam fairly legal. Saya suka watak kate dan lauren yang memang totally opposite asik nak bercakar tapi at end of the story they take their hat off and work together to ensure firm yang ditinggalkan pada mereka akan tetap utuh. Banyak gak law terms yang saya belajar dari cerita ni best la senang cerita. 

Macam rookie blue saya suka Mc Nally and her partner Sam. Haha suka tapi tak nak mengaku ke sebenarnya Sam dah mengaku tapi saya yang lost track hehe.

Ok takpe saya nak cerita pasal bubur affan lagi. Haha lebih kepada untuk rujukan diri sendiri nanti sebenarnya. Maklumla makcik mudah lupa.


Nampak macam serupa je kan. Memang pun. Saya masih guna labu dan keledek sebagai bahan utama cuma kali ni saya campur ngan kurma nak bagi manis lagi. Labu dah memang manis tapi kalau tambah kurma lagi manis saya rasa. Hopefully affan suka esok makan bubur ni. Oh ya sebab saya dah makin malas, labu tu saya tak kopek dulu pun kulit dia, potong 4 pastu letak je kat steamer. Dah madak scoop out masuk dalam food processer done senang je kan. And kurma tu saya stim sekejap bagi lembut so that saya tak payah nak strained sebab dah halus, lagi tips menyenangkan buat bubur. I found buat bubur sendiri is great n healthy n fun. Cuba la buat ya, macam addiction dah saya rasa. Lagi best bila affan tak sabar sabar nak tunggu next scoop.

Update tentang affan, alhamdullilah he is getting well. Yeay moga adik terus sihat ya


Tuesday, October 8, 2013

High fever @ 6month

Affan down with fever.
Yesterday, his body temperature raise up to 39.3 degree C and he is shivering in sleep. Poor little baby but he doesnt 'complaining' at all. 

Still fluctuate but last night his temperature shoot up 40.1 degree, even higher than yesterday =(
We gave him voren 12.5mg to bring the temp down. Succeed and he able to sleep well. Note that voren is allowable for 6 month and above with weight more than 8kg.

This morning his temp shoot up to 39.5 again and what makes me sad he vommited out PCM and milk he drank earlier. He also shiverred after i sponge him with cold water ( that is my mistake, from what i google sponging cools the outer skin can cause shivering which can raise the actual temp). Will definitely not do that again, what advisable is sponging with lukewarm water will helps reduce high temperature.

Till then got to go. Please pray for my baby. Hope his fever will subside soon. Really soon. 
Thanks