Saturday, March 22, 2014

Main masak masak

Resepi ikhsan cik puan wanie. Tapi macam biasa sudah didurhakai dengan sedikit modification ikut kesesuaian customer kita ya, ewahhh..


Mak mertua request nak makan cottage/shepard pie ni. Katanya pak mertua terasa nak makan. Ok off kita ke giant cari barang kelengkapan lepas kerja half day sabtu lepas. Agak gigih gak rasanya ni, sebab pagi ahad tu husband ada kelas. So bangun pagi terus men'dadu' semua bahan bahan kat atas ni sambil buat nasi goreng cendawan untuk sarapan anak beranak (exclude apak sebab apak pegi kelas awal). Masak siap siap bubur nasi adik, senang bagi dia sarapan siap, mandikan pastu dia repeat tidur balik biasanya dalam kul 9 pagi. Ok kita start engine terus buat filling n mashed potato terus. 


Mula mula panaskan minyak dan tumis bawang sampai naik bau. Agak agak jangan masak sangat.

Kemudian kita masukkan daging dan tumis sampai masak (saya pakai daging Ramly yang 400g tu)

Opppss terlupa nak masukkan cili. Patutnya pakai blackpepper tapi sebab mak mertua takleh makan blackpepper saya substitute dengan cili giling. Sebab kita tekak melayu memang kena ada rasa pedas sikit kan. Tahap pedas ikut sendiri punya lidah. Memandangkan nak serve pada budak kecik gak, so tak bolehla syok sendiri ya (untuk case saya)

Saya suka gabungan oregano dan daging, so letak gak la oregano sikit.

Daging dah masak, boleh la letak semua benda sekali harung dalam kuali ya. Lepas tu boleh letak garam gula dan perasa kalau mau. Saya tambah sos tomato sikit dalam ni sebab tak letak tomato paste  masa menumis tadi. Adjust la rasa ikut selera masing masing. Maka siap part filling now we move on the topping (mashed potato).

Untuk mashed potato biasanya dicadangkan pakai kentang jenis russet, sedap sikit. Rebus kentang dengan garam dah empuk, toskan dan boleh campak butter, cheese dan adjust kepekatan dengan fresh milk macam kat bawah ni.


Mula mula saya layer dengan mashed potato sebab taknak bagi minyak dari filling tu terkumpul kat bawah. Buat nipis je pastu boleh masukkan filling. Saya guna lebih kurang 2Kg kentang, agak banyak juga la, sebab tu boleh layer atas bawah.



Hehe nampak tak budak kecik menagih simpati kat bawah ni. Hehe masa finishing sekali dia bangun da, Tak nampak ibu kat dia mula la dia buat hal. Terjerit jerit menangis sebab ibu tak buka gate nak masuk dapur. Sorry dik, sikit lagi ibu siap ya.


Dah siap letak cheese penambah lemak rasa pada cottage pie kita. Bakar sekejap sampai cheese cair, then boleh serve.


 Tu je nak cerita hari ni. Bye semua.
Assalamualaikum

1 comment:

Katrina said...

Nampak sedapppp tu, teringin gak nak rasa... Buatkan lah and bwk masa kita jmpa farewell ko nnt.. Hehe.. (Boleh plak gitu ek.. Farewell ko, tp ko yg kena bwk makanan. Haha!)