Saturday, October 19, 2013

Bubur lagi

Hehe mesti bosan je dengar pasal bubur kan.
Kami baru pulang dari kampung lepas seminggu disana meraikan aidiladha.
Punya la banyak packing sampai lupa nak bawak daging korban yang jiran bagi.
Seronok kenduri daging, makan sup daging lagi nyum sebab mak yang masak. 
Asam pedas menu wajib request tiap kali balik kampung haha.
Dan mandi laut satu kemestian buat anaqi, dah nama laut pun dekat kan, ok la tu boleh practice swimming kat sana (haha nan hado baru 2 kali gi belajar berenang). Adik ikut skali terpejam pejam mata kena angin laut sambil tengok abang main air. Nope adik tak main air lagi kang nanti tunggu besar sikit dah tau jalan kang baru boleh join abang. Senang sikit ayah jaga, ibu relax. Dasar p-mal-s kan. 

Oh ya adik dah tumbuh gigi, bahagian bawah sebatang comel je. Demam hari tu nak tumbuh gigi kot. Alhamdullilah. La ni abang plak panas badan macam nak demam. Harap ok la dia.
Ibu baru abis buat bubur adik. Kali ni rajin nak snap gambar. Jom tengok and have fun buat bubur adik. 

Labu yang dah dipotong, ibu basuh bersih bersih tak payah buang kulit dump je dalam steamer. Macam ibu cakap sebelum ni ibu letak kurma tambah manis kat bubur labu yang dah sediakala manis dan lemak tu. Nenek kata sedap bubur adik, pandai adik pilih makanan.

Kali ni ibu letak beras nak bagi lebih karbo dalam bubur adik. Sebab ibu malas, ibu masuk sekali harung dalam steamer tu. Beras ibu basuh bersih-bersih, lepas tu keringkan (oven speed up drying process, helped lazy mother like me). Pastu tambah air panas dalam beras yang dah halus. Done, masak sekali dengan labu. By the way, kurma tu saya steam jap je. Just nak bagi lembut. Senang nak blend.

Ok bila semuanya dah masak, tunggu sejuk sekejap pastu scoop out labu dan yang lainnya masuk dalam blender. Kalau pekat sangat, tambah air masak masa blend. Dan juga terpulang pada anda nak  pekat mana.




See, senang kan. Tak payah susah susah kupas kulit labu. Jimat masa untuk lazy mother ni.

Ok da siap. Blender bagi hancur dan mix.

Masukkan dalam bekas yang bertutup, untuk elak bau dan rasa tercemar dalam fridge. Tunggu betul betul sejuk baru masuk freezer. So sekian cukup stok adik untuk 4 hari ni. Alhamdullilah. Nanti ibu cuba resepi lain pulak ya. Nenek bagi pisang lemak manis tu. Nanti ibu cuba buah lain pulak. Bye bye

No comments: